SANAYİCİLER tarafından `güvenli gıda' sloganıyla kurulan şarküteri mağazası zinciri `Şarküteri Pazarı'nın (Şarpa), 202 ortağından 4 milyon 40 bin TL'lik risk sermayesi küresel ekonomik krizin de etkisiyle toplanamadı.
Daha önce de 19 ortağın ayrıldığı açıklanan Şarpa'da, yönetim kurulunun risk sermayesine kendi cebinden takviye yaptığı bilgisi verildi. Sermaye arttırımı yapabilmek ve yeni mağazalar açmak için kolları sıvamak isteyen Şarpa, 1 ay içinde genel kurula gitmeyi planladı.
Egeli sanayiciyi gıda sektöründe birleştiren Şarpa da krizden olumsuz etkilendi. Sanayiciler toplam 202 ortağın 20'şer bin TL'lik katkı sağlayacağı 4 milyon 40 bin TL'lik risk sermayesinin oluşturulamamasının bazı sıkıntılara yolaçtığı belirtildi. Sanayiciler, kararlılıklarını koruduklarını, güvenli gıda projesini krize rağmen devam ettirmeyi istediklerini vurguladı.
Şarpa Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Dirin, Şarpa'nın kısa süre içinde toparlanacağını söyledi. Dirin, üyelerin büyük bölümünün buna hazır olduğunu anlatırken, "Yönetim kurulu gereken takviyeyi kendi cebinden yaptı. Diğer ortaklardan da onay alındı" diye konuştu. Şirketin ekim ayındaki olağanüstü genel kurulu ardından 1 ay içinde yeniden bir genel kurula ihtiyaç duyulduğunu anlatan Dirin, genel kurulda bütün ortakların bilgilendirileceğini vurguladı. Dirin ayrıca, Alsancak'taki mağazanın kapatılmadığını, `daha hareketli' olan Balçova'ya taşındığını kaydetti.
"İKİ ARADA BİR DEREDE"
Şirketin eski yönetim kurulu başkanı Cihangir Hür ise, gıda güvenliği açısından Şarpa'nın başlattığı çabanın çok anlamlı olduğunu vurgulayarak, gelişmiş ülkelerde bu konuya verilen önemin Türkiye'de olmadığını aktardı. Güvenli gıda satışı yapılan yerlerin toplum tarafından da sahiplenilmesi gerektiğini savunan Hür, Şarpa ile ilgili şunları söyledi:
"Şarpa'nın zor duruma düşmesi, kuruluş sermayesini toplayamamaktan kaynaklandı. Bunu yapamadığı zaman da sermaye arttırımına gidemiyor. Hukuki süreci tamamlarsa amaçlarımız gerçekleşecek. Maalesef kriz, taahhütlerin yatırılmasına izin vermedi. Kriz yüzünden iflasın eşiğinde olan, hissesini yatıramayanlara mı üzülelim, hissesini yatırıp başka türlü mağdur olanlara mı? İki arada bir derede kalıyoruz. Biz bu mükemmel projenin yaşaması için elimizden geleni yapacağız."
Şarpa ile ilgili rakamlar
-Kars peynirinden Acıpayam yoğurduğuna, yöresel lezzetleri tüketiciyle buluşturmak için 202 sanayicinin ortaklığında kurulan Şarpa'nın ilk mağazası Eylül 2008'de açıldı. Açılışta, İstanbul ve Avrupa da dahil olmak üzere 5 ay içinde 12, 2 yıl içinde de 100 mağaza daha açma hedefi konuldu.
- Küresel ekonomik krizle neredeyse eş zamanlı olarak açılan mağazalar zincirinde, yarıya yakın ortak taahhüdünü yerine getirmedi.
- Bu sıkıntılar şirketin geçen Ekim ayında yaptığı olağanüstü genel kuruluna da yansırken, genel kurulda 19 ortağın ayrıldığı, sermayeyi ödemeyen 16 ortağın icra işlemlerinin de sürdüğü açıklandı. 2.5- 4 milyon TL arasında yükseltilmesi planlanan sermaye için ise 1.5 ay sonra bir kez daha olağanüstü genel kurul yapılması kararlaştırıldı.
- Genel kurul sonrası açıklama yapan yeni yönetim kurulu başkanı Süha Cem de, en yakın zamanda tekrar genel kurula giderek 5 ay içinde mağaza sayısını 17'ye çıkaracaklarını duyurmuştu.
http://www.haber1.com/ |